Żołądek

Żołądek ludzki (źródłosłów gastro – pochodzi od greckiego słowa oznaczającego żołądek) jest, pomijając jamę ustną i przełyk, początkowym odbiorcą pokarmu, i pierwszym ważnym narządem przewodu pokarmowego. Pojemność jego wynosi około 1,5 litra, a obfity posiłek potrzebuje sześciu godzin, aby przezeń przejść. Przeważnie przyrównuje się go do kształtu litery J – co nie wydaje mi się słuszne, gdyż jest bardziej podobny do rękawicy bokserskiej – ściągnięta okolica odżwiernika odpowiada nadgarstkowi, a rozszerzona – wpustowi, łączącemu się z wpadającym do niego od góry przełykiem. Ściany żołądka wydzielają soki trawienne, a fale skurczowe w ilości trzech na minutę przesuwają pokarm do dwunastnicy, następnego odcinka przewodu pokarmowego. Żołądek spełnia funkcje magazynowania, trawienia i mieszania, jego ruchy i soki czynią pokarmy bardziej odpowiednimi dla dwunastnicy i jelit, niż gdyby miały do nich przechodzić niedbale przeżute kęsy i najróżniejsze pokarmy i płyny posyłane przez przełyk.

Wiele innych rzeczy nie jest zależnych od żołądka. Żołądek nie jest niezbędny – wielu chorych na chorobę wrzodową ma 2/a usunięte, wielu innych żyje mimo całkowitego wycięcia narządu. Żołądek nie ma szczególnego znaczenia dla trawienia, ponieważ większość enzymów trawiennych miesza się z pokarmem po opuszczeniu pożywienia przez żołądek. Przez jego ściany wchłania się niewiele, może przechodzić trochę wody i trochę alkoholu, lecz prawie cała absorpcja następuje później. Szereg gatunków kręgowców nie ma w normalnych warunkach żołądka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *