Zapotrzebowanie na pokarm

Można pozwolić sobie na trzy uogólnienia. Po pierwsze, naukowe oceny zapotrzebowania kalorycznego człowieka w ciągu ostatnich dziesięcioleci ulegają obniżeniu, nasze potrzeby były dawniej obliczane zbyt wysoko. Po drugie, światowa produkcja żywności z pewnością nie dotrzymuje kroku wzrostowi populacji świata. Po trzecie, wiele ludzi będzie na pewno nadal powtarzać, że dwie trzecie ludności świata cierpi na głód lub niedożywienie.

Niezależnie od rzeczywistej liczby ludzi, którzy chętnie zjadaliby więcej, dość duży odłam ludności stale stara się jeść mniej. Pełno jest różnych diet i każdy przepis, nawet najbardziej śmieszny, znajduje lojalnych zwolenników: orzechy w nocy, wykluczenie tłuszczów, jeść sucharki, nie jeść sucharków. W r. 1965 sprzedano w Stanach Zjednoczonych lekarstw odchudzających za sumę 60 000 000 dolarów, czyli 2 razy więcej niż w r. 1960, gwarantowanych pokarmów niekalorycznych sprzedano w r. 1965 za 300 000 000 dolarów, a więc za kwotę pięciokrotnie wyższą niż w r. 1960, niskokaloryczne napoje bezalkoholowe rozpowszechniają się jeszcze szybciej. Dziwaczne wydaje się poszukiwanie przez część ludzkości pakietów z żywnością zaopatrzonych w dumne stwierdzenia ich znikomej zawartości kalorii i bezsensowności odżywczej, podczas gdy tak wielu umiera z braku kalorii, ale przynajmniej dobrze odżywiające się narody starają się ograniczyć apetyty. Roczne spożycie wszystkich rodzajów żywności na głowę ludności w Stanach Zjednoczonych spadło od r. 1909, kiedy zaczęto obliczać tego rodzaju dane, o 88 kg,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *