Woda

Nie istnieje nic podobnego do wody, nie ma substancji o podobnej liczbie funkcji w żywych tkankach. Jest najlepszym rozpuszczalnikiem: jest niezwykle trwała, przenosząc wiele związków chemicznych w postaci zawiesiny lub roztworu i nie ulegając przy tym zmianie. Jest nadzwyczaj skutecznym płynem chłodzącym, gdyż wymaga wiele ciepła dla wyparowania każdego grama: paruje łatwo w temperaturze ciała, Jest związkiem chemicznym występującym w największej obfitości w ciele człowieka oraz w diecie ludzkiej. Była czynnikiem decydującym w ewolucji ludzkości i nadal decyduje o postępie. Jest prosta jako związek chemiczny, powstaje łat- WTO przez zetknięcie się tlenu z wodorem, ale trudniej rozłożyć ją na pierwotne składniki. Jej brak w pożywieniu doprowadza do śmierci znacznie prędzej niż brak jakiejkolwiek innej substancji. Krótko mówiąc, jest nie do zastąpienia.

Przeciętny człowiek, wykonując lekką pracę w klimacie umiarkowanym, traci około 2,8 litrów wody na dobę, musi więc ją uzupełnić. Woda stanowi około połowę zwykłego pożywienia, toteż przy każdym posiłku człowiek przyjmuje około 340 ml nic nie pijąc , Około 425 ml powstaje drogą utleniania pożywienia przez ciało: energia i woda są produktami ubocznymi spalania – w pierwszym rzędzie tłuszczów. Pozostałe 1,4 1 potrzebne do wyrównania bilansu człowiek wypija w postaci płynów. Na dobową utratę wody w ilości 2,8 1 u tego samego przeciętnego człowieka składa się ok. 100 ml wydalanych z kalem, 500 ml wydalanych przez płuca, 1,5 1 z moczem i około 700 ml z potem. Wbrew temu, co się często mówi, pocenie się nie występuje wyłącznie w czasie wytężonego wysiłku: podczas wysiłku staje się zwykle widoczne, kiedy parowanie nie nadąża za wytwarzaniem potu, człowiek nawet wypoczywając, traci przez skórę około 15 ml wody na godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *