Tłuszcze cz. II

Zapotrzebowanie na tłuszcz jest bardzo trudne do określenia, potrzeby ukryte są głównie w przemianach organicznych zachodzących w ciele. Bardzo łatwo mówić o białkach, tłuszczach i węglowodanach, jak gdyby były od siebie całkowicie oddzielone, ale do pewnego stopnia mogą one z siebie nawzajem powstawać. Ziemniaki mają tylko 0,1/« tłuszczu, a przecież na pewno są tuczące, gdyż dużą część zawartych w nim węglowodanów organizm zamienia na tłuszcz. Podobnie, tłuszcz może być częściowro zamieniony na węglowodan, a wiele białek na cukier. Jednakże choć węglowodan i tłuszcz mogą zbliżyć się chemicznie do protein, to podstawowe, omówione wyżej aminokwasy są niezbędne dla wytworzenia nowych białek i samoczynna konwersja tłuszczów i węglowodanów nie jest możliwa.

Wymienność utrudnia określenie dietetycznego zapotrzebowania na tłuszcze. Niektóre ssaki utrzymują się przy życiu mimo zjadania niezwykle małych ilości tłuszczu, zaś człowiek jako gatunek zwraca uwagę, gdyż może jeść bardzo wiele i bardzo mało tłuszczu. Przeciętne spożycie tłuszczu w Wielkiej Brytanii na osobę wynosi 112 g na dobę. Kikuyu ze wschodniej Afryki zjada mniej niż lU tej ilości, podczas gdy Eskimos przeciętnie 2 razy tyle co Brytyjczyk. Nadmiar tłuszczu nie zawsze jest korzystny: zbyt wielkie spożycie tłuszczu przy niedostatecznej ilości węglowodanów w diecie może prowadzić do ketozy, niebezpiecznego stanu, będącego pewnego rodzaju wewnętrznym zatruciem. Według powszechnej opinii wysokie spożycie węglowodanów ma duży wpływ na utrzymanie obfitych zapasów tłuszczu i mimo to konieczne jest spożywanie przynajmniej niewielkiej ilości tłuszczów, zwłaszcza zawierających tak zwane tłuszcze nienasycone.” (Niezależnie od zapotrzebowania na tłuszcze, istnieje związane z nimi zapotrzebowanie na witaminy. Witaminy A, D i E występują obficie w tłuszczach zwierzęcych, mniej obficie w olejach roślinnych.)

Nazywają się one nienasyconymi, ponieważ nie każdy atom węgla ma pełną ilość atomów wodoru dookoła siebie i zamiast tego w łańcuchu węglowym występują podwójne wiązania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *