Sole mineralne cz. II

Fosfor. Dziecko potrzebuje dziennie 1 g, kobieta ciężarna lub karmiąca 1,9 g, dorosły mężczyzna 1,3 g. Pierwiastek ten może być wykorzystany albo w formie organicznej, na przykład jako składnik białka, albo w nieorganicznej jako składnik soli. Fosfor wykorzystywany jest w kościach, zębacłi, w zawartości tłuszczowej każdej komórki, w enzymach i wielu pośrednich etapach przemiany materii. Znajduje się w większości pokarmów, obfitymi źródłami są mięso, ryby, mleko, ser, jaja, wiele jarzyn i zbóż. Normalnie biorąc, jeśli ktoś je dostatecznie, to otrzymuje dość fosforu.

Żelazo. Zapotrzebowanie dzienne, choć bardzo istotne, wynosi tylko około 0,012 g, a cyfra ta oznacza stratę i uzupełnienie 1/25o zawartości żelaza na dobę. Główna rola żelaza to udział w tworzeniu się krwi (około 60% żelaza w organizmie skupiona jest w hemie, części hemoglobiny), jest go trochę w enzymach i w wątrobie. Normalna dieta zaspokaja z nadwyżką miligramowe potrzeby ciała na żelazo, a dobrymi źródłami są wątroba, nerki, wiele warzyw i zbóż, niestety bardzo niewiele zawiera mleko ludzkie, jeszcze mniej krowie. Stąd też dzieci karmione długo i wyłącznie piersią lub butelką mają skłonność do niedokrwistości wywołanej niedoborem żelaza. W ciągu pierwszych sześciu miesięcy nie przedstawia to problemu, gdyż dziecko rodzi się ze skromnym zapasem żelaza i niewielkie ilości otrzymuje w mleku. Różne są opinie, a także wiele dyskusji na temat dodatkowego podawania żelaza kobietom w ciąży i karmiącym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *