Skąd wziąć więcej białka?

Większość tradycyjnych metod produkcji białka jest połączona z marnotrawstwem i trwa długo. W ciągu 24 godzin półtonowy wół wytwarza pół kilograma protein: w ciągu 24 godzin pół tony drożdży wytwarza 50 ton białka. Ciekawe, jak długo ludzkość stać będzie na to, aby być półmięsożerną: byłoby o wiele oszczędniej, gdybyśmy białka, które stoi do naszej dyspozycji, nie przeprowadzali przed spożyciem przez takie stworzenia, jak krowa, owca czy Świnia.

A może zapasy protein w przyszłości będą i tak sztucznego pochodzenia. Alfred Champagnat i inni pracownicy francuskiego instytutu Brytyjskiego Towarzystwa Naftowego wykorzystywali niedawno niektóre bakterie dla wytwarzania protein z nafty, równie nieprawdopodobne wydaje się badanie węgla i gazu ziemnego jako źródeł białka. Co dalej? Wyprodukowano nawet sztucznie ludzkie białko – insulinę. Dla chemii organicznej wszystko wydaje się możliwe – chyba z wyjątkiem przekonania niedożywionych ludzi, aby zapomnieli o tradycyjnych pragnieniach i jedli wyprodukowane zastępczo syntetyczne cuda.

Tłuszcze. Mówiąc ogólnie tłuszcze mają w organizmie dwie role do spełnienia. Po pierwsze są istotnymi składnikami każdej komórki i są niezbędne dla niezliczonych mechanizmów komórkowych, stanowią one około 1%. wagi ciała i nie są w większym stopniu zużywane w czasie głodowania. Reszta tłuszczu jest magazynem energii i może być zużywana dla wykonywania pracy. To jest druga rola tłuszczów. Kilogram tłuszczu zapasowego – jak się go nazywa – daje ponad 2 razy więcej energii niż kilogram białka, czy węglowodanu, stosunek.przedstawia się jak 9 : 4 i zależy od trochę nudnej budowy typowej drobiny tłuszczu. W zasadzie to po prostu łańcuch atomów węgla przyczepionych do niezmiennej ilości atomów wodoru (z wyjątkiem ostatniego człona). Poza pojedynczymi atomami przy końcu – brak tlenu, a więc woda nie jest związana w obrębie drobin, tym większa też zdolność spełniania funkcji paliwa. Woda nie może służyć jako paliwo i drobiny zawierającej dużo HgO uwalniają przy utlenianiu mniej energii. Na szczęście dla stworzeń takich jak wielbłąd tłuszcz jest nie tylko dobrze zagęszczonym zapasem energii, lecz także uwalnia wodę, kiedy zostaje utleniony. Natura często potrafi świetnie obchodzić przeszkody z jednej i z drugiej strony, a wielbłąd korzysta z obu dróg. (Zwierzę to może również podwyższać temperaturę ciała i w ten sposób częściowo zapobiega utracie wrody.)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *