Mocz

Normalna dzienna produkcja wynosi 1 do 1,7 litra: choroby mogą powodować zwiększenie ilości – jak na przykład moczówka prosta i różne schorzenia nerek, lub zmniejszenie – jak przy podwyższonej temperaturze i biegunkach. Zwiększenie jest wywołane piciem dużych ilości płynów, a także działaniem środków moczopędnych, jak herbata, kawa i kakao, jak również podnieceniem i zdenerwowaniem. Upały obniżają produkcję moczu. W zwykłych warunkach zawartość substancji stałych w moczu nie jest zależna od ilości moczu i wynosi 50 g na dobę. Substancje te czynią mocz cięższym od wody, gdyż mocz ma ciężar właściwy 1,010 do 1,025, jest on niższy przy obfitym piciu, a wzrasta przy obfitym poceniu się.

Barwa moczu jest proporcjonalna do ciężaru właściwego, ale wpływa na nią wiele substancji barwnikowych, w dodatku niektóre choroby wywołują charakterystyczne dla nich zabarwienie od pomarańczowego w wielu stanach gorączkowych, przez brązowy w malarii tropikalnej stanowiącej dla białych od dawna niebezpieczeństwo w Afryce zachodniej, brązowoczarny w alkaptonurii do zielonkawoniebieskiego w cholerze i durzę plamistym. Barwniki żywnościowe mogą wywoiywać efekty jaskrawe i trochę niesamowite. Zmianę barwy powodują buraki ćwikłowe, jeżyny i niektóre lekarstwa, ale nawet bez senesu i błękitu metylenowego mocz może zmieniać się jak w kalejdoskopie, tak z powodu zmian w diecie, jak z powodu choroby. W czasach średniowiecznych badanie moczu było wysoko cenione i liczne wczesne drzeworyty przedstawiają staranne oględziny jakiegoś flakonika, podczas gdy nieszczęśliwa ofiara zarazy, porodu itp. leży w pobliżu, widocznie w oczekiwaniu na pomoc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *