Kwaśność żołądka jest powodem stosowania dużej ilości lekarstw

Amerykanie wydają rocznie ponad 70 milionów dolarów na substancje neutralizujące kwas. Niezliczone są komentarze na temat potraw, uważanych za kwaśne, za wzmagające kwasotę czy też hamujące ją. W cierpiące żołądki wlewano od dawna tani i łatwy w użyciu dwuwęglan sodu, zmieniając często w jednej chwili odczyn kwaśny na zasadowy. Al- kaloza (albo alkalemia) oznacza nadmierny odczyn zasadowy krwi i może prowadzić do śmierci. Obok dwuwęglanu sodu, wchłanianego do krwiobiegu, istnieją inne środki zobojętniające – nie ulegające absorpcji, a także pokarm, niedoceniany niejednokrotnie, ale nadzwyczaj skuteczny neutralizator kwasu żołądkowego. Żołądek jest bez wątpienia niedoskonały i może ulegać zaburzeniom na skutek okoliczności życiowych: właściciele chorych żołądków zwykle oskarżają kwas jako winowajcę dolegliwości i za karą wymierzają mu szybkie dawki środków zobojętniających.

Choroba wrzodowa. Mimo wszystko istnieje wyraźna zależność pomiędzy wydzielaniem dużych ilości soku żołądkowego a powstawaniem wrzodów trawiennych. Te otwarte rany występują prawie zawsze pojedynczo, mają przeważnie 1-2,5 cm średnicy i w ponad 60% znajduje się je w dwunastnicy, a pozostałe 40% w żołądku, w jego końcowej części (w pobliżu nadgarstka rękawicy bokserskiej). Niewiele wrzodów spotyka się w wytwarzającej kwas, rozszerzonej części żołądka. Mężczyźni częściej zapadają na chorobę wrzodową niż kobiety, stosunek wynosi 3 : 1 lub 4:1, ludzie mający grupę krwi O są częściej ofiarami owrzodzenia dwunastnicy niż ogół ludności. Mniej wyraźna jest zależność pomiędzy przedstawicielami grupy O a tworzeniem się wrzodów żołądka. (Nazwa wrzody trawienne albo peptyczne obejmuje zarówno wrzody żołądka, jak i dwunastnicy.)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *