Jak pracuje mięsień? cz. II

Ta nadmiernie uproszczona, zrozumiała wersja wcale nie tłumaczy całego zagadnienia. Całe zagadnienie polega na wyjaśnieniu, jak działają białka, w jaki sposób katalizują reakcje chemiczne, w jaki sposób biorą w nich udział, a mimo to pozostają niezmienione. Pytania te są nie tylko nie rozwiązanymi problemami skurczu mięśnia, należą one do najbardziej podstawowych zagadnień chemii tkanki żywej. ATP nie jest zwykłym zespołem inicjałów, reprezentuje cząsteczką będącą uniwersalnym przenośnikiem energii w żywej komórce.

Badania nad skurczem mięśniowym dokonały tak ogromnego postępu od czasu decydujących wysiłków około r. 1950 (wyróżnionych również nagrodami Nobla), że mogą rozwiązać nie tylko wiele własnych problemów, lecz także wiele innych, tak samo zasadniczego znaczenia dla wszystkich rodzajów tkanek. Biochemiczne badanie skurczu i dwu białek, miozyny i aktyny, okazało się już korzystną okazją do badań nad białkiem w ogóle. Jak przy rozwiązywaniu jakiegoś skomplikowanego węzła, uwolnienie jakiejś drobnej części może nagle ujawnić prostotę reszty. Niestety, jak dotąd nie dokonano tego.

Kurcz, zesztywnienie i kłucie. Większość ludzi spotyka się z tymi zjawiskami w bolesny sposób, jednak mimo powszechności występowania z pewnością nie są całkowicie wyjaśnione. Kurcz na pewno polega na skurczu mięśniowym i może zostać wywołany przez układ nerwowy i to bez odwoływania się do wyższych ośrodków kontrolnych, ale kurcze mogą być różnego rodzaju. Kurcz zdarza się często w czasie snu, jako następstwo niewygody, wskutek niedoboru soli w ciele, lub przy wspólnym oddziaływaniu zimna i wysiłku – jak przy pływaniu. Istnieje zapewne wiele przyczyn, z których każda może prowadzić do różnych rodzajów lub nawet do tego samego typu karcącego i spazmatycznego skurczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *