Jak czyścić zęby?

Na konferencji dentystycznej w Londynie w r. 1964 prof. R. D. Emslie przedstawił eksperyment przeprowadzony w Sudanie w celu oceny różnych sposobów. Metody przedstawione są kolejno w zależności od skuteczności działania:

– 1. Patyk do żucia (rozpowszechniony w Afryce, zalecany przez Mahometa),

– 2. Ręcznik na palcu (w kodeksie muzułmańskim istnieje przepis mycia ust za pomocą kciuka i palca wskazującego, Nie do zastosowania w okolicach, gdzie nie używa się ręczników.)

– 3. Szczotka do zębów (rozpowszechniona w świecie uprzemysłowionym. Różne typy szczotek i pasty powodują energiczne ścieranie. Obecnie w modzie szczotka elektryczna.)

– 4. Żucie lubanu (naturalna żywiczna guma do żucia).

– 5. Jedzenie dom (owoc włóknisty).

– 6. Jedzenie trzciny cukrowej,

– 7. Jedzenie pomarańczy.

Zmniejszenie się ilości resztek pokarmowych waha się od 80% – przy żuciu patyka, do 40% – przy jedzeniu pomarańczy. Resztki jedzenia mają duży wpływ, gdyby ich nie było, zęby nie psułyby się tak szybko. Przyczyny próchnicy nie są dokładnie znane, w każdym razie gra tu rolę określone stężenie kwasów i czas działania. Skrobie są przeważnie połykane, zanim dojdzie do ich rozkładu chemicznego, cukry proste nie tylko oklejają zęby, ale łatwiej ulegają rozłożeniu, przy czym powstają kwasy. Kwasy te mogłyby zostać zobojętnione przez ślinę, gdyby nie p!aque (warstwa otaczająca), która na powierzchni tam, gdzie ślina mogłaby działać, jest obojętna, zaś w głębi bardziej kwaśna. Jeśli działać dostatecznie stężonym kwasem przez dostatecznie długi czas, to zostanie zżarte nawet szkliwo – najtwardsza tkanka ciała zdolna przetrwać w ziemi tysiące lat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *