Gdzie znajdują się tłuszcze?

W mięsach na ogól biorąc tłuszcz i białko znajdują się w mniej więcej stałych proporcjach, jakkolwiek mięso typu chudej wieprzowiny ma nieco więcej białka, a mięso typu steku ma więcej tłuszczu. Królik, kaczka i kurczę mają w mięsie niezwykle mało tłuszczu. U ryb jest różnie, węgorz, łosoś i śledź mają dość dużo, dorsz i łu- pacz są prawie całkiem pozbawione tłuszczu. Trochę tłuszczu zawiera mleko ludzkie i krowie, znacznie więcej jest w mlekach kondensowanych i w serach. W białku jaja prawie go nie ma (około 1%), zaś w żółtku jest mnóstwo (ponad 30%). Słonina, tłuszcz do pieczeni, oliwa z oliwek i tran są stuprocentowymi tłuszczami, masło i margaryna zawierają trochę wody. Większość zbóż ma niezwykle mało tłuszczu, w cukrach, dżemach, syropach i miodzie nie ma go wcale. Dużo tłuszczu jest w orzechach: w brazylijskich (70%), laskowych (62%), włoskich (60%), ziemnych (48%). Owoce i warzywa mają mniej niż 1%.

Węglowodany. Do nich zalicza się wszystkie cukry i skrobie. Chemicznie zbudowane są z węgla, wodoru i tlenu i na każdy atom tlenu przypada w nich dwa atomy wodoru – tak jak w wodzie. Ogólny wzór chemiczny można przedstawić jako Cx(H20)y i związek taki nazywa się uwodnionym węglem lub węgl ow odan em.

Brytyjczycy jedzą węglowodany, tłuszcze i białka mniej więcej w proporcjach 4:1:1, co, (biorąc pod uwagę dwukrotnie wyższą wartość energetyczną tłuszczu niż białka, czy węglowodanu, oznacza, że 55% brytyjskiej energii pochodzi z węglowodanów. Z powodu znacznie niższej ceny węglowodanów w porównaniu z tłuszczami i białkami wiele innych społeczeństw zjada proporcjonalnie jeszcze więcej cukrów i skrobi. Przeważnie zaleca się, aby węglowodany nie stanowiły więcej niż 66% zaopatrzenia energetycznego człowieka, lecz często dzieje się inaczej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *